Глобалната инициатива PARK(ing) Day отново се случи в София изминалият петък, 20 септември 2013 г., организирана от фондация Credo Bonum. В третото издание на зеления проект се включиха множество културни организации, чуждестранни посолства, университети, медии и частни бизнеси. Броят на временно преобразените публични пространства, които бяха видени само в рамките на деня, надхвърлиха 28 места в различни части на столицата.

Витавел АД - участие на Park(ing) Day в СофияИздателство „Ентусиаст“ се включи в инициативата със свое парко място (№16) пред Телефонната палата на ул. „Гурко“. Дизайнът му е вдъхновен от „Приказка за вълшебната флейта“ – уникален мултимедиен продукт за деца, създаден от екипа от съмишленици на фондация „Културни перспективи“ и издаден от „Ентусиаст“. В духа на PARK(ing) Day осигурихме прекрасна атмосфера: посетителите имаха възможността да се докоснат до книгата „Приказка за вълшебната флейта“, да се насладят на прекрасните илюстрации на художника Пенко Гелев. И всичко това на фона на музикални извадки от операта на Моцарт „Вълшебната флейта“ в изпълнение на български език. Бяхме предвидили и забавления за най-малките.

„Приказка за вълшебната флейта“ разкрива пред читателите новпрочит и тълкуване на загадките на Моцарт и Шиканедер, заложени в това произведение, и представя едно съвременно приключение от ново измерение за деца и юноши. Първата стъпка в реализацията ѝ е великолепният превод на български език на либретото на операта „Вълшебната флейта“, дело на един от най-изтъкнатите специалисти по германистика – проф. д-р Борис Парашкевов. Автор на фантастичната адаптация по историята за Тамино, Папагено и Царицата на нощта е любимата на българските деца писателка Юлия Спиридонова–Юлка. „Приказка за вълшебната флейта“ не би било завършено произведение, ако не бяха специално създадените за нея изключителни илюстрации на художника Пенко Гелев.

Витавел АД - Park(ing) Day в София

 Под диригентството на маестро Емил Табаков, Симфоничният оркестър на БНР записа специално за проекта музикални извадки от „Вълшебната флейта“ на български език в изпълнение на млади оперни певци, в началото на техния артистичен път – Пламена Гиргинова, Христо Стойнов, Ралица Ралинова, Емилия Кирчева, Кирил Шарбанов, Петър Димов. Аудиодраматизация по приказката изпълниха любимите български актьори Мариус Донкин, Бойка Велкова, Марин Янев, Илиана Коджабашева, Кирил Бояджиев, Валентин Ганев, Ина Кънчева, Стефан Къшев, Силвия Лулчева, Параскева Джукелова, Радена Вълканова, Тодор Близнаков, Весо Цанев и Тодор Димитров. Ариите и книгата за слушане могат да бъдат чути в диска към книгата.

 Повече информация за проекта „Приказка за вълшебната флейта“ можете да намерите на http://www.themagicflute.bg/.

 Повече за инициативата PARK(ing) Day можете да намерите на http://www.credobonum.bg/.

Екипът на издателство „Ентусиаст и на фондация „Културни перспективи благодари на Витавел АД за изработване на инсталацията и включване в инициативата PARK(ing) Day 2013. Витавел АД поставя важен акцент върху възобновяване и рециклиране на суровини и предлага екологично чисти продукти и услуги.